Behandlingsredskaber

Der findes et utal af behandlingsredskaber – Hos Løft for Livet har jeg valgt at bruge enkle og virksomme redskaber.
Blod-Flow-Restriction (BFR) eller Okklusionstræning

Laser - BFR - TENS - TAPING

Din behandling og træning kan udover akupunktur suppleres af forskellige typer tape, som du skal gå med i 1-5 dage, brug af massagepistol, der kommer helt i dybden og er blid mod huden eller NMES/TENS som er elektrisk stimulering af musklerne.

Også Blod Flow Restriction (BFR) eller Occlusionstræning bruges til træning af arme og/eller ben til få patienter – det er en effektiv metode til at bevare muskelmasse i en skadesperiode og opbygge musklerne igen i genoptræningen. En manchet sættes på den øverste del af arm eller ben. Den pumpes op, så blodets tilbageløb reduceres – derved opstår der såkaldt stase (let ophobning af blod i armen eller benet). Patienten sættes til at udføre øvelser med let (eller ingen) vægt og afklemningen gør, at musklerne hurtigere bliver udtrættede. Dermed kan man med let eller ingen vægt på stimulering af musklen og skåne f.eks. led og sener.

massagepistol

Massagepistol

Massagepistolen fra Power Plate er et effektivt redskab til at komme dybt i musklerne med større hensyn til det mellemliggende væv. Dvs. de blå mærker, der hos nogen er en bivirkning med manuelle teknikker, kan reduceres eller undgås med massagepistolen. Jeg bruger amerikanske Power Plates massagepistol, da den er effektiv og god at arbejde med. Massagepistolen opleves af nogle langt mere behageligt end traditionel massage.

Blod-Flow-Restriction (BFR)

Blod-Flow-Restriction (BFR) eller Okklusionstræning er et RIGTIGT godt redskab til at vedligeholde muskelstyrke i perioder, hvor du ikke kan belaste dine led f.eks. pga. en operation.

Det kræver koncentration og dedikation – for dig, der kan give dig selv og gerne vil se resultater.

Jeg anvender danske Fit Cuffs produkter.

Læs mere om Fit Cuff HER.

Elektrisk muskel stimulering

Elektrisk muskel stimulering

Elektrisk muskel stimulering kan både være Transkutan Elektrisk Nerve Stimulering (TENS) der primært fokuserer på at lindre smerter – og NeuroMuskuler Elektrisk Stimulering (NMES) der stimulerer musklernes funktion.

Compex Fit 1.0 er en helt enkel enhed, der både kan understøtte aktivering af muskerne (NMES) og give enkel TENS.

Du kan låne apparatet med hjem til dine hjemmeøvelser.

Laser behandling

Laser er forstærket lys og er monokromatisk, dvs. det kun lyser med én bølgelængde og at alle bølgerne svinger synkront, da det er såkaldt kohærent.

Ved laserbehandling tilføres cellerne energien fra laserlyset, der trænger ind i vævet, der behandles.

Laserbehandlingen kan dermed accelerere de naturlige helingsprocesser i det behandlede område.

Jeg benytter PowerLaser Pro fra PowerMedic. Bølgelængden i laseren er 808 nm og laserklassen er 3B, dvs. den sikre og effektive klasse af Low Level Laser Therapy.

Læs mere om Low Level Laser Therapy hos PowerMedic HER.

Laser

Dynamic tape

Dynamic tape er som navnet antyder en tape, der er dynamisk, dvs. den kan bevæge sig mange retninger. Den store forskel på Dynamic Tape og andre typer behandlingstape er, at den trækker sig kraftigt sammen. Dynamic Tape kan hjælpe en muskel med bevægelsen og har i øvrigt den egenskab, at jo hurtigere den bliver strakt ud, jo mere modstand giver den på bevægelsen. Derfor bruger jeg ofte Dynamic tape til at aflaste en overbelastet muskel eller sene.

 

Det kan f.eks. være en golf- eller tennisalbue, skinnebensbetændelse, Baker Cyste eller en overbelastet Achillessene

 

Jeg mener, Dynamic Tape er den bedste tape til rigtigt meget, men den er også væsentligt dyrere end de øvrige typer tape.

 

Læs mere om Dynamic Tape HER.

Kinesiologi tape

Kinesiologi tape er en tape, der er meget god til at give sig, dvs. den kan strækkes RIGTIGT meget. Med kinesiologi tapen kan man tape over et led uden at forhindre bevægelse i det. Nogle mener at tapen løfter huden og underhuden og dermed aflaster vævet under tapen og giver bedre blod- og lymfevæske cirkulationen.

 

Jeg bruger kinesiologi tapen som et supplement til behandlingen af smerter ved bevægelse, hvor der er kræfter nok til bevægelsen, men hvor en del af bevægelsen giver irritation og/eller smerter.

 

Link om kinesiologi tape HER

Sportstape

Sportstape er en kraftig lærredstape, der er uelastisk, dvs. den kan bruges til at give kraftig støtte til et led, der er sårbart pga. en opstået vævsskade. Det kan være rigtigt godt i den første del af en genoptræningsperiode og hjælpe, så man kan bevæge sig rundt, selv om f.eks. en ankel er forstuvet og øm.

 

Sportstapen kan også bruges til forstærke ”interne” (proprioceptive) informationer til hjernen om, hvilke bevægelser, der sker i leddet – altså forstærke input fra leddet – i genoptræningsøvelser.
Det er ikke en god ide at bruge tape i mange år – i stedet bør man styrke væv og muskler omkring leddet.

 

Min afsluttende opgave på fysioterapeut studiet omhandlede brug af sportstape.

 

Læs mere om sportstape HER