Billedet viser to kvinder i 50'erne, der laver situps og skal vise, hvordan man kan lave forskellige typer situps. Den ene kvinde laver situps med krydsede arme over brystet, den anden med et dunk sprinklervæske i armene over hovedet.

2. december: Farmerwalk og Situps

I dag den 2. december er øvelserne Farmerwalks og Situps.

Når der til konkurrencer i f.eks. CrossFit eller StærkMand (M/K) er Farmerwalks, går eller løber deltagerne ofte med noget MEGET tungt i hænderne.

Men for de fleste af os almindelige mennesker, kan to fyldte indkøbsposer godt føles tungt, når vi skal gå med dem. Det stiller krav musklerne i ryg, skuldre, arme, ben og ikke mindst hænderne.

Når man i sundhedsvæsnet ser på, hvor godt mennesker klarer sig i hverdagen, er ”grebsstyrke” én af de parametre, der kan være udslagsgivende for, at man ikke kan klare daglige ting selv.
Der kan være mange grunde til, at man mister grebsstyrke. Måske har man fået artrose (slid gigt) i håndens led, måske har man forskellige andre sygdomme i hænderne, måske bruger man bare ikke sine hænder til noget, der er anstrengende mere? BRUG dine hænder fornuftigt i hverdagen, riv f.eks. gulerødder manuelt, pres citron eller appelsin i hænderne.
ELLER bær tunge ting og gå rundt med dem = Farmerwalks. Start med noget, der er let – f.eks. et par dunke med vand eller måske et par bag-in-box, bøger eller andet. Brug hvad du har.

Situps er også en basis øvelse – MEN; det er ikke alle mennesker, der bare sådan kan sætte sig op, når de ligger fladt på ryggen. Det betyder IKKE, at du er slap! Det betyder bare, at det kan du ikke lige nu! Øv det, hvis du ønsker at kunne det.
Man kan finde mange advarsler om situps på nettet – de kommer ofte fra mennesker, der vil sælge dig noget smart eller lære dig en anden øvelse til at bruge mavemusklerne (der er maaaange). Hop ikke på det – øv dig, lav evt. crunches eller andet. OBS: hvis du af en læge, sygeplejerske, fysioterapeut eller anden sundhedsperson fra det etablerede sundhedsvæsen FOR NYLIGT har fået at vide, at du skal lade være med at sætte dig op, når du ligger ned: Så lad være.
Ellers leg med øvelserne. De kan på fin vis kombineres: gå f.eks. FarmerWalk et minut, lav 5-10 eller 15 situps, gå Farmerwalks igen.
Sæt et billede eller en video under dagens låge på Instagram eller Facebook og bidrag til inspiration til andre!

dagens kodeord er “denne”