Billedet viser en langhåret kvinde i 50'erne. Hun sidder på hug i sneen og fortæller om dagens øvelser, der er Bend over Rows og rygekstensions

3. december JuleGaveKalenderen

Dagens gaveøvelser er Bend Over Rows og rygextensions.
Hvorfor har så mange øvelser engelske navne? ”Sig det dog på dansk” hører jeg nu og da.

Navnene er ofte beskrivelser af bevægelsen på engelsk, fordi ”fitness-kulturen” er stor i de engelsksprogede lande og meget litteratur/forskning i fysisk træning bliver publiceret på engelsk.

SÅ Bend Over Row beskriver en bevægelse, hvor man bøjer sig frem over (Bend Over) og laver en ”ro” bevægelse (Rows) med en arm ad gangen, eller begge arme på én gang. Hovedfokus for øvelsen er den brede rygmuskel (m. lattisimus dorsi), men man bruger også den to-hovedede overarms muskel (m. biceps brachii) og musklerne på bagsiden af skulderen (de fleste kender ”detoideus”, men også andre større og mindre muskler er involveret i bevægelsen) og nakken.

Hvis man laver bevægelsen med begge arme på én gang, øver man sig samtidig i at holde ryggen ret, mens man laver et stykke arbejde – det er ret praktisk at være stærk til det! Så kan man stå foroverbøjet over vasken eller madlavningen, man kan bade børnene, klappe hunde og katte foroverbøjet – eller give kæresten en kildetur på gulvet – uden at syre til og få ”ondt i ryggen”, fordi man har øvet at stå med ret ryg og rygmusklerne i en statisk position, dvs. man ikke har bevæget dem, men de blot holder.

Den anden øvelse ”Rygekstensions” betyder har at ryggen strækker sig. Den kan laves på gulvet, så laver man en let overstrækning, og det er også ret fint til at vedligeholde ryggens smidighed bagover. Hvis man sidder eller står, når man laver øvelsen, øver man sine rygmuskler i at forlænge sig og trække sig sammen. Og det er da ret praktisk, når man skal løfte noget.

Så i dag er begge øvelser noget man kan lege med, hvis man vil have stærkere rygmuskler – den ene er statisk (Bend over Row) og den anden dynamisk (Rygekstensions). Prøv f.eks. at tage 10 gentagelser af hver, hold en lille pause og gentag et par gange.

Dagens Kodeord er ”julekalender ”