Lunges og swings vises i videoen som billedet er taget fra en video, der postes på Instagram og Facebook

4. december – Juhuu! Lunges og swings

Dagens øvelser er ret skønne synes jeg selv. De kan umiddelbart godt være svære at relatere til hverdagens bevægelser, men de er alligevel relevante at lege lidt med.

Lunges bliver også kaldt Udfaldsskridt på dansk og det beskriver øvelsen rigtigt godt. Man tager et stort skridt frem og bøjer i begge ben, gerne til det bagerste knæ rører gulvet og derefter strækker man begge ben igen.

Man kan så skubbe fra med det forreste ben, så man står med samlede fødder igen – og dermed kan man få fokus på hurtigt fraskub,

Eller man kan blive i positionen og gentage bevægelsen (blivende lunges).

Man kan også vælge at starte med at tage et stort skridt bagud og så ellers udføre øvelsen som beskrevet ovenfor. Det KAN være lettere for en person med lidt ondt i knæene

Som vist på videoen kan man fint støtte til en stol eller lign. – eller man kan udføre øvelsen i en TRX. Det kan hjælpe med balance eller aflaste lidt i bevægelsen.

Swings er der bare rigtigt meget godt at skrive om. Den er så enkel og kræver blot én eller anden form for vægt. Kettlebells er naturligvis super gode til det, men du bruge ret meget andet også – eneste krav er, at du kan holde det fast i dine hænder. Swings kan laves med 1 arm adgangen eller begge på én gang.

Når man laver swings aktiverer man musklerne på bagsiden af hoften og ryggens muskler. Jeg synes særligt, at det er god til at opbygge udholdenhed i rygmusklerne – og hvis man arbejder lidt med øvelsen, får man aktiveret hele bagkæden og benene – OG Kredsløbet.

Øvelsen er på nettet ofte vist lidt anderledes end jeg gør i videoen, men jeg mener altså at helt almindelige mennesker har glæde af at lave den version, hvor benene er meget aktive.

Selve svinget kan være til øjenhøjde, som vi viser eller helt op til vægten er over dit hoved. Det er en smagssag – men leg gerne med begge variationer.

Prøv at kombinere øvelserne, så du f.eks. laver 10, 15, 20 eller flere swings – og derefter 5-10-15 lunges på hvert ben.
Du kan også lege med at lave 1 arms swings – eller såkaldte Jumping Lunges, hvor du i slutningen af bevægelsen HOPPER og bytter benene, og direkte ned i næste lunge. Det er ret anstrengende og kan være lidt hårdt for knæene. Men prøv nogle forskellige måder.

Dagens Kodeord er ”har”