5. december byder på dødløft variation og planke

Den 5. låge indeholder to øvelser, hvor den ene, vil jeg gætte på, er relativt ukendt og den anden er ret populær.

1-bens DL er en øvelse, der sigter på at aktivere musklerne i og omkring hoften. Hvis man sidder meget ned eller har ”ensidige bevægemønstre” (dvs. ikke bevæger sig på forskellige måder i løbet af dagen/ugen) kan man udvikle smerter og gener fra hofteområdet. Smerterne kan ofte lettes eller helt forsvinde ved at lave øvelser, hvor musklerne omkring hoften aktiveres. LEG lidt med 1 bens DL;
prøv at have vægten i begge hænder, hvis du kan holde balancen!
Prøv at have vægten i den hånd, der er på samme side som det ben, du står på – eller den anden.
Hvad passer dig bedst? Hvad udfordrer dig mest?

Hvis man laver øvelsen UDEN vægt, bliver den ofte kaldt dragen og den er sjov at lege med, da den kan udfordre balancen på nye måder.

Øvelsen ”planke” har været lidt et mode fænomen. Der er rekorder i at ”ligge planke”! Og det er på mange timer! Det antages at man får en stærk ”Core” af denne øvelser, men jeg har ikke set nogen undersøgelser, der underbygger, at den er bedre end andre øvelser til det – eller at det særligt vigtigt at træne isoleret. Ofte får vi god træning af hele kroppen ved at lave en masse forskellige bevægelser.
Personligt synes jeg, det er en lidt kedelig øvelse,men der er nogle spændende muligheder i den, hvis man leger lidt med den.
Som sagt på videoen synes jeg den er ”SJOV” når man er forpustet. F.eks. kan man kombinere den med svings, burpees eller lidt løb, stepups eller anden bevægelse, der får pulsen op. Når man er forpustet tvinges man virkeligt til at koncentrere sig om vejrtrækningen og at spænde i kroppen, når man ligger i planke.
Man kan også lave en dynamisk planke; skift fra at hvile på albuerne til hænderne og tilbage igen. Prøv at SVINGE så lidt som muligt til siderne, ved at spænde godt op.

Hvis du ikke kan komme ned på gulvet, kan du lave planke ved at hvilke hænderne på et bord eller en stol. Du kan kombinere de to øvelser, ved f.eks. at lave 30 sekunders 1 bens DL på hvert ben og 30 sekunnders planke – eller vælge en længere periode at ligge i. Kombinationen af en dynamisk og statisk øvelse kan være sjov og udfordrende

Dagens Kodeord er ”vi ”